Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe schrijf ik een goede conclusie voor mijn scriptie?

Hoe schrijf ik een goede conclusie voor mijn scriptie?

Je sluit je scriptie af met een conclusie. In de conclusie beantwoord je je hoofdvraag van het onderzoek of bevestig/ontkracht je jouw hypothese(s) op basis van de resultaten van je onderzoek. Wil je verder weten wat een conclusie inhoudt? En hoe jij een goede conclusie kan schrijven voor jouw scriptie? Lees verder! 

Wat schrijf je in een conclusie?

Het doel van een conclusie is om je centrale onderzoeksvraag te beantwoorden. Daarom is het de bedoeling om je conclusie te beginnen met het herhalen van je onderzoeksvraag.

Daarna bespreek je de conclusies van de deelvragen op basis van de resultaten van de deskresearch/fieldresearch. Bespreek alleen de resultaten die relevant zijn om je hoofdvraag te beantwoorden. 

Uiteindelijk beantwoord je je hoofdvraag op basis van jouw onderzoek. Hierin moet je duidelijk uitleggen hoe je tot deze conclusie bent gekomen en sluit je je conclusie af met een krachtige slotzin waarin je laatste keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was of dat de hypothese klopt of niet. 

In je conclusie mag je alleen observeren en nog geen resultaten weergeven. Dat komt namelijk pas aan bod in de discussie na de conclusie. Tenzij je de discussie moet opnemen in je conclusie.  

Hoe lang mag een conclusie zijn?

Een conclusie is vaak tussen de 200 tot 400 woorden. Normaliter is het niet de bedoeling dat een conclusie langer is dan een A4, maar soms kan het wat langer zijn. Dat hangt af van hoe groot je scriptie is. Lukt het je daarom niet om je conclusie op een A4 te schrijven? Houd dan de regel aan dat je conclusie 5% van je gehele scriptie mag zijn. 

In welke tijd schrijf je je conclusie?

  • Feiten presenteren: onvoltooide tegenwoordige tijd. 
  • Verwijzen naar het onderzoek: voltooid tegenwoordige tijd.  

Waar staat je conclusie?

Na je conclusie komt de discussie. Hierin geef je de resultaten weer, bespreek je beperkingen van je onderzoek en geef je je aanbevelingen voor je vervolgonderzoek. Wanneer er geen discussie is dan komt de aanbevelingen. Anders komt het na de discussie. 


Checklist conclusie

  • Geen gebruik gemaakt van eigen mening. Alles in een conclusies moet bestaan uit feiten. 
  • Geen nieuwe informatie geven.
  • Maak geen gebruik van voorbeelden. 
  • De juiste werkwoordstijden.
  • De onderzoeksvragen zijn beantwoord.
  • Er is een antwoord voor de hoofdvraag/probleemstelling.
  • De hypotheses zijn bevestigd/ontkracht.

Voorbeeld conclusie

Voorbeeld conclusie

MNG Scriptie articles